HAVACILIKTAKİ GELİŞMELER ÇALIŞTAYI ARDINDAN

Türkiye’de ve Dünya’da Havacılık Endüstrisindeki Gelişmeler çalıştayı ardından etkinlik özetini bulabilirsiniz:

Çalıştay, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ve Türk Hava Yolları Teknisyenleri Derneği’nin işbirliği ile düzenlenmiştir. 6 Aralık 2012 tarihinde, saat 09:30 – 14:30 arasında, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programı Ahmet Eroğlu Eğitim Tesisi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe geniş bir katılım olmuştur.

Etkinliğe, Gaziemir Belediyesi Başkanı, Hava Teknik Okullar Komutanlığı Öğretim Elemanları, Ege Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanları, 3. Kara Havacılık Alayı Eğitim Personeli, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Öğretim Elemanları, Emekli Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personeli, Ege Üniversitesi Öğretim Elemanları, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Üyeleri, Türk Hava Kurumu Uçuş Okulu Eğitmenleri, Türk Hava Kurumu Gaziemir Şubesi Yetkilileri, Yavru Kuş
Uçuş Okulu Eğiticileri, HAVAŞ Yetkilileri, İzmir Hava Yolları Yetkilileri, SunExpress Havayolları Yetkilileri, TAİ Emekli Personeli, Seabird Havayolları Yetkilileri, Rota Filo Yetkilileri, İzmuk Havacılık Derneği Yetkilileri, İESOB Yetkilileri, Gühring Şube Yetkilileri, EnTr Enerji Yetkilileri, A Havacılık Yetkilileri, Betaz Havacılık Yetkilileri ve Çağlayan CNC yetkilileri ve Ege Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi Programı öğrencileri katılmışlardır.

Söz konusu etkinlikte, Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı, Prof. Dr. H. Semih Güneş açılış konuşmasını yapmış, konuşmasında 2009 yılında kurulan ve hızla üye sayısı artmakta olan Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği ve Ege Meslek Yüksekokulu’nun faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi aktarmıştır.

Daha sonra kürsüye gelen Gaziemir Belediye Başkanı Sayın H. İbrahim Şenol, Gaziemir’deki havacılık çalışmalarının bölgeye olan katkıları ve gelecek ile ilgili projelerini ifade etmişler, Belediye olarak katkılarının devam edeceğini belirtmişlerdir. Belediye başkanının konuşmasından sonra söz alan Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Uçak Teknolojisi
Programı Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. M. Necdet Yıldız ise Uçak Teknolojisi Programının kuruluşu, gelişimi ve faaliyetleri ile ilgili ayrıntılı bilgi aktarmıştır.

Açılış ve Tanıtım konuşmalarının ardından Panel bölümüne geçilmiştir.

Panelin oturum Başkanı StarragHeckert Türkiye temsilcisi Sayın Ali Emre Akgüneş, Dünya’da ve ülkemizdeki havacılık sektöründeki gelişmeler hakkında genel bir bilgilendirme konuşması yaptıktan sonra sözü ilk konuşmacı, Uluslararası Uçak Mühendisleri Derneği (AEİ) Genel Sekreteri Sayın Fred Bruggman’a vermiştir.

Sayın Fred Bruggman, Dünya’da gelişen havacılık sektöründe hava aracı sayısındaki artış ile birlikte havacılık alanında insan kaynakları ihtiyacının önemli ölçüde artış gösterdiğini ve bundan sonra da artış göstermeye devam edeceğini söyleyen Bruggeman, bu nedenle önümüzdeki 15 yıl içinde dünya çapında 496.000 teknik eleman ve 225.000 pilota ihtiyaç
duyulacağının tahmin edildiğini belirtmiştir. Ayrıca teknolojideki hızlı değişim ile mevcut insan kaynaklarının da bu değişime ayak uydurması gerektiğini, hava aracı bakım personelinin niteliklerinin, bilgi donanımlarının ve kabiliyetlerinin çağa uygun olması gerektiği vurgulamıştır. Ayrıca dünyada insanların niçin havacılık sektöründe yer almak istedikleri hakkında ayrıntılı
bilgi vermiştir.

Son konuşmacı olarak Türk Hava Yolları Teknisyenler Derneği Başkanı Sayın Yavuz Güver söz almış, derneğin yapısı ve çalışmalarından bahsettikten sonra Türkiye’de havacılık eğitimi veren kurum ve kuruluşların birbirleriyle ve kendileriyle iş birliği içerisinde hareket etmeleri ve bu konuda standartların oluşturulması gerekliliğini belirtmiştir. Havacılık dilinin İngilizce olduğunu ve havacılık eğitimi alan her personelin çok iyi İngilizce bilgisine sahip olması gerektiğini de
özellikle vurgulamıştır. Ayrıca Türkiye ve Avrupa’daki hava aracı bakım personelinin lisanslandırılmasıyla ilgili gelişmeler hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir.

Panelin son bölümünde konuşmacılar dinleyicilerden ve öğrencilerden gelen çok sayıda ve farklı içeriklere sahip soruları cevaplamışlar, bu cevaplamalar sırasında da hem Türkiye’de hem de Dünya’da Endüstrisinin Gelişimi hakkında ayrıntılı bilgiler aktarmışlardır.

Geniş katılım, ayrıntılı sunumlar ve soru cevaplarla gerçekleşen çalıştayda, tüm Dünya’da ve paralel olarak da Türkiye’de Sivil Havacılık sektörünün hızla gelişmekte olduğu, bu hızlı gelişme sonucunda oluşan yoğun talebe hava aracı imalatı, bakımı ve onarımı yapan firmaların yetişmekte güçlük çektikleri, talebi karşılayabilmek için hem imalat hem de bakım onarım sektörünün hızlı bir büyüme içine girdiği, bu büyümenin sağlıklı olarak gerçekleşebilmesi için de en önemli faktörün eğitimli insan gücü olduğu, eğitimli insan gücünün yetiştirilmesinde de başta Üniversiteler olmak üzere her seviyedeki mesleki eğitim kurumlarına ve bu alandaki sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğü sonucuna varılmıştır.

TRT Haber ve Ege Ajans tarafından izlenen çalıştay, eğitim tesisinin misafirlere gezdirilmesi ve ikramlarla son bulmuştur.
Saygılarımızla,

Organizasyon Komitesi.

Hakkında:

Yazıları listele: