CNC Test yazısı

Alternatif Resim

Öncelikle kelime anlamı daha doğrusu açılımı ile başlayacak olursak;
Computurised Numerical Control kelimelerinin kısaltması olarak kullanılan “CNC” Bilgisayarlı Nümerik Kontrol anlamına gelen kelimelerin kısaltması olarak kullanılmaktadır.
CNC çok genel anlamda talaşlı imalat, talaşsız imalat, ahşap, maden, tekstil gibi çok geniş bir kullanım alanına sahip olmasına karşın ülkemizde daha çok talaşlı imalat sektöründe kullanılan “Takım Tezgâhlarını” çagriştirmaktadir.
Metal sanayisinde uretim yönetimi, Mekanik Uretim ana dali altinda: Talaşlı ve Talaşsız olmak üzere ikiye ayrilabilir. Talassız imalat yöntemleri, metalden parca kesmeden, talaşlı imalat yöntemleri ise metalden parca keserek şekil verme yöntemlerdir. Talaşsız imalat yöntemleri döküm, dövme, presleme, haddeleme, çekme, derin çekme, sıvama, bükme, kaynak, lehim, yapıştırma ve perçinleme; talaşlı imalat yöntemleri ise, tornalama, delme, frezeleme, planlama, vargelleme, broşlama, taşlama, honlama, gibi operasyonlari kapsamaktadır. Bir diger ana üretim dali olarak ta; Fiziksel-kimyasal işleme gurubunda elektro-erozyon, tel-erozyon, kimyasal, elektro-kimyasal, elektron, lazer ve plazma ile işleme gibi yöntemler girmektedir.

Takım tezgahlarının kullanılması sanayi devrimi öncesi başlar. Ancak 19.yy. başlangıcında İngiltere ve diğer Batı Avrupa ülkelerinde sanayi devriminin başlamasıyla, takım tezgahları günümüzdeki anlamı ile hızlı bir gelişme göstermişler ve bu ülkelerde, sanayinin belkemiğini oluşturan güçlü bir takım tezgahı sanayi kurulmuştur.

Sanayinin ilk aşamasında parçalar, tezgahlarda kaba boyutları ile işleniyor ve sonra birbirleriyle çalışması (uyum) için elle araştırma yapılıyordu. 19.yüzyılın ortalarında, parçaların değiştirilebilirlik ilkesinin bulunması, parçaların tezgahlarda toleranslı olarak imal edilmesini sağlamış ve montajlar, elle araştırma ile değil de, parçanın tezgahlarda işlenmiş hali ile yapılabilmiştir. Bu buluş prodüktiviteyi artırarak seri imalatın başlamasında ilk etken olmuştur. 19.yüzyılın sonlarına doğru imalat teknolojisinin ve imalat organizasyonunun ilkelerinin tespiti ile, seri imalat çağı başlamış, 1900 yılında, o tarihe kadar takımlar için kullanılan alaşımsız ve az alaşımlı takım çeliklerinin yanı sıra, Taylor tarafından hız çelikleri uygulamaya konulmuş, kesme hızlarında ve buna bağlı olarak üretimde büyük artışlar sağlanmıştır. Bu şekilde lokomotifler, motorlar, türbinler, ucuz fiyata otomobiller, dikiş makineleri ve saatler daha çok imal edilmeye başlanmıştır. 1930’lu yıllarda sert karbürün bulunması, kesme hızını daha da artırarak daha kaliteli yüzeylerin elde edilmesini sağlamıştır. Şöyle ki, bu gelişmelerin sonucu olarak atölyelerde başlayan usta ve işçilerin kişisel tecrübelerine dayanan talaş kaldırma olayı pratik seviyeden bilim seviyesine ulaşmıştır.

Bu hususta M.E. Merchant, F.W. Taylor ve M. Kronenberg gibi bilim adamlarının büyük katkıları olmuştur. Bu gelişmelere paralel olarak gerek takım gerekse tezgah konstrüksiyonunda önemli değişiklikler olmuş ve yine aynı yıllarda, üretimin artırılmasında önemli bir etken olan otomatik takım tezgahlarının imalatı başlamıştır.

Hakkında:

Yazıları listele: